Op pad met het team tegen illegale prostitutie van Tilburg

Welkom op Girlsreview.nl

Lid worden van deze geweldige club? Minder reclame? Meld je nu aan!

Registreren

Aart Nouveau

Meubelstuk
Forumpionier
1.364
30/06/21
919
8
Op pad met het team tegen illegale prostitutie van Tilburg: 'Een beetje vreemd, Ray. Krijg je heel veel vrouwen over de vloer?'

TILBURG - Bruin uitgeslagen matrassen, rolkoffers vol condooms en bijna altijd die keukenrol of doos vochtige doekjes naast het bed. Het team dat sinds een half jaar illegale prostitutie in Tilburg opspoort, kijkt nergens meer van op. ,,Overlast van blaffende honden durven mensen wel te melden, illegale prostitutie vaak niet."


De werkplek van Sheila, Dominicaans van origine, enkel in het bezit van een Italiaanse ID-kaart en het Nederlands niet machtig.
Als Ray even woedend wordt tijdens een controle op illegale prostitutie bij hem in de woning, vertrekt de Tilburgse toezichthouder Sophie - tegenover hem - geen spier. Hij is boos dat ze zijn vriendin een sekswerker noemt. ,,Nee mevrouw, dat is mijn dushi, mijn schatje."

Ray heeft een dikke goudkleurige schakelketting om, met in zijn gebit twee bijpassende tanden. Sheila, zijn dushi, zit in een heel kort rokje op de bank.

In een aquarium moeten de goudvissen het stellen met troebel water, speelgoed ligt stof te happen, aangekoekte pannen in de keuken. Een verdieping hoger staan een keukenrol, natte doekjes en babylotion naast een bedje.

Het is vandaag de werkplek van Sheila, Dominicaans van origine, enkel in het bezit van een Italiaanse ID-kaart en het Nederlands niet machtig. Sophie: ,,Wij vinden het aannemelijk dat hier prostitutie plaatsvindt." Ray met harde stem: ,,Mijn vrouw is geen kech (hoer - red.) Je weet niks, mevrouw."

Sophie: ,,Meneer, ik ga uitleggen wat er nu gaat gebeuren. U krijgt een brief thuis waarin staat wat wij constateerden. Als we hier nog één keer terug moeten komen, en we weer het vermoeden van prostitutie hebben, kost u dat 5.000 euro." Ray blijft ontkennen: ,,Ik vind deze vrouw gewoon gezellig."

Lokaas
Geld gespaard door een sekswerker, aangetroffen bij de controles. ,,En dan wil je niet weten hoeveel ze weer af moeten staan."

Het tafereel ontvouwt zich ergens in het centrum van Tilburg, voor dit verhaal mogen de personen en precieze locaties - vanwege de privacy - niet herkenbaar in beeld gebracht worden. Sophie werkt als toezichthouder bij de gemeentelijke afdeling toezicht en handhaving, in het team dat zich op 'leefbaarheid en ondermijning' richt. Ze crossen vandaag door de stad om illegale prostitutie op te sporen, in beeld te krijgen en aan te pakken.

Mee op pad: agent Ayden, in burger, niet zichtbaar bewapend maar wel een pistool op zijn heup en Sophie's collega-toezichthouder Daan. Hoe de afspraak bij Sheila tot stand is gekomen, mag niet naar buiten, dat zou verdere opsporing bemoeilijken. Laten we het erop houden dat Daan het lokaas is.

Het moment dat de drie de woning binnen zijn gestapt, worden Sheila en Ray van elkaar gescheiden. Het gaat niet met de botte bijl, het eerste wat Sheila te horen krijgt is: ,,Dat u sekswerker bent is geen probleem, we willen alleen praten." Het gesprek met haar wordt boven gevoerd, via een tolk praten Daan en Sophie met Sheila:. ,,Werkt u vrijwillig?" Tegen de tolk: ,,Vraag even of het wel goed gaat met haar gaat."

Ze gaan trouwen, bezweert Ray een verdieping lager. Maar als Ayden hem naar de achternaam van Sheila vraagt klinkt er 'geen idee'. Ayden: ,,Begrijp je waarom we hier zijn? Beetje vreemd Ray. Krijg je heel veel vrouwen over de vloer?" Ray: ,,Altijd, wat moet ik met mannen doen?"
riminele onderbuik
Condooms te over. Werkplekken in de stad, aangetroffen bij de controles.

Vooropgesteld: Sheila is als sekswerker niet strafbaar, dat zijn alleen de eigenaren van de panden waar het gebeurt. Maar sekswerkers als Sheila - die dus op illegale plekken opereren - zijn veelal kwetsbaar. Het team gaat om verschillende redenen onaangekondigd 'op bezoek'.

Ze kijken of het om mensenhandel of uitbuiting gaat en krijgen door wat ze aantreffen zicht op de criminele onderbuik van de stad. Wie faciliteert de illegale kamers? En gebeurt dat vrijwillig? Zo trof Ayden ooit een gehandicapte vrouw aan die van een motorbende haar huis voor sekswerkers beschikbaar moest stellen.

De bezoeken zijn er ook om de buurt leefbaar te houden. Sophie: ,,De overlastmelding van een blaffende hond durft iedereen wel te maken. Op dit gebied, dat zien we aan de meldingen, durven mensen dat niet zo snel terwijl het voor heel veel overlast zorgt." Omdat er soms onfrisse figuren in de buurt rondhangen, spotters bijvoorbeeld die op wacht in de portiek staan.

Net zo belangrijk is de hulpvraag. Het team werkt samen met Prostitutie Maatschappelijk Werk (PMW). De sekswerkers worden uitgenodigd voor een inloopspreekuur en er wordt gekeken of ze hun situatie kunnen verbeteren. Met een gratis soa-test als lokkertje.
Lopende band
Werkplekken in de stad, aangetroffen bij de controles.

De drie teamleden, soms gaat er nog een vierde agent mee, kijken niet zo snel meer ergens van op. Neem de keer dat ze twee smerige, bruine matrassen op de vloer aantroffen. ,,Je zult er maar aankomen voor een 'gezellig' half uurtje." Of de braaf ogende huisvader die ze in zo'n smoezelig kamertje aanspreken en stamelt dat 'ie niet weet wat hem bezielde. Bang dat hij een briefje thuis krijgt.

Die keer dat een transseksueel de benen nam over de daken - terwijl het alleen maar om een gesprek ging - pardoes door het dak van een berging zakte en er weer vandoor ging. Of neem het huis, dichtbij het Pieter Vreedeplein, waar klanten aan de lopende band naar binnen gingen, om de vijf á tien minuten, honderd euro per klant. ,,En dan wil je niet weten hoeveel ze weer af moeten staan."

Wat opvalt: de meeste sekswerkers die illegaal werken, komen niet uit Nederland. Op dit moment zijn er veel Zuid-Amerikanen actief, recent waren het veel dames uit de voormalige Oostblok-landen. Travestieten waren een tijdje veelvuldig aanwezig in de stad. Waarom? Er is niet echt een peil op te trekken. De meeste sekswerkers noemen zich Angel, Melissa of Nicole. Op deze middag zijn al drie Nicole's actief. En de klanten? Kort door de bocht: ,,Veel Tesla-rijders met een gezin thuis op de bank."

De controles - ze zijn nu een half jaar bezig - liepen nog niet uit de hand. Toch is goed dat er een agent bij is, ze kwamen ook in huizen waar illegale wapens werden gevonden: van een stroomstootwapen of pepperspray tot een stiletto. Voor Ayden is het, vertelt hij zelf, fijn om zicht te krijgen op wat er speelt in de stad.

Bij Ray is de woede net zo snel weer bekoeld als dat die oplaaide. ,,Nou, werden we op het eind toch nog uitgenodigd voor de bruiloft", klinkt het als het team weer buiten staat. Of het spannend was? ,,Een man waar we laatst voor de derde keer illegale prostitutie constateerden (en die dus een dwangsom opgelegd krijgt - red). gaat elke keer huilend op de grond liggen, heel wat drama." Sophie droogjes: ,,Dan heb ik liever dit."

Welke aanpak? En is het strafbaar?

De gemeente Tilburg telt - in de vergunde seksbranche - één bordeel, vijf escortbureaus, een massagesalon, een seksbioscoop, een gaysauna en een nachtclub. Thuiswerken als sekswerker is toegestaan, maar dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals een inschrijving bij de KvK.

Op internet is ondertussen een groot aantal advertenties - dagelijks 120 tot 200 - te vinden voor seks met betaling, daar zitten veel sekswerkers tussen die zonder vergunning opereren. In achterafkamertjes, Airbnb's, in hotels, in woningen die in het illegale circuit rouleren. De sekswerker is daarbij nooit strafbaar, wel diegene die de ruimte beschikbaar stelt.

De illegale sector werd eerder door de Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel (AVIM) gecontroleerd, maar sinds anderhalf jaar ligt die taak bij gemeenten. Die mogen er zelf een invulling aan geven. Volgens de gemeente Tilburg moeten sekswerkers 'veilig, zelfstandig en onder goede omstandigheden kunnen werken.'

Sinds dit jaar loopt er daarom een pilot van één jaar om zicht te krijgen op illegale prostitutie, dat gebeurt tijdens speciale actiedagen waar de precieze werkwijze van geheim moet blijven. Toezichthouders van de gemeente gaan dan samen met de politie op pad voor controles. Daarbij wordt ook samengewerkt met een maatschappelijke instantie als Prostitutie Maatschappelijk Werk (PMW), Sterk Huis en de GGD.

Omdat de controle van illegale prostitutie pas sinds anderhalf jaar bij de gemeente ligt, studeren veel gemeenten nog op de manier van aanpak. Vanuit steden als Almere en Leeuwarden (eerder ook Breda) is er interesse voor de Tilburgse werkwijze. Ook vanuit de omliggende dorpen in de regio, zoals Dongen en Gilze en Rijen. Signalen van illegale prostitutie zijn te melden via tilburg.nl/melden en anoniem via meld misdaad anoniem, 0800-7000.

bron: Brabants Dagblad
link:
[h3][/h3]
 
Dat is raar, ik ben al zeker bij 3 Tilburgse seks werkers geweest die alle drie beweren te zijn ingeschrevenen bij kvk vermoedelijk dan niet als bordeel, maar als sportmassage, kun je alle kanten mee op. Tja, de rest is allemaal illegaal aan het werk. Zeker als deze in een uitgewoond pand zitten, met alleen een matras op de vloer, om draaien dan maar. Er zijn ook makelaars actief die panden onderverhuren die lang leeg staan, althans zelf meegemaakt, leeg pand, en op een slaapkamer bed met matras, en de bekende keukenrol
 
Laatst bewerkt:
Lekker spannend allemaal weer.
En vooral ook schijnheilig: illegaal sekswerken is niet strafbaar. Nee, maar ze nemen wel je geld en smartphone in beslag en al je gegevens zijn bekend bij alle overheidsinstanties die naar believen van die opgeslagen gegevens gebruik kunnen maken.
 
Denk dat deze dames uit land van herkomst weinig tot niks te verliezen hebben bij de overheids instanties. Hier is het kassa, daarbij wisselen ze van regelmaat. Uiteraard wordt voor de dames veel geregeld, door hun netwerk. En wie weet worden dingen hier omgekocht door hun. Onderverhuur vd kamers, etc.etc.
 
Ik denk dat er maar weinig dames op eigen gelegenheid hier aan prive ontvangst beginnen. Ze maken volgens mij zo goed als allemaal gebruik van een netwerk die diverse locaties voor ze regelen, vervoer, advertenties.
Als het mis gaan zijn het ook meestal de mensen uit dit netwerk die aangepakt worden, de dames komen er meestal af met een waarschuwing en eventueel hulp.
Hoeveel het netwerk hier financieel aan over houd blijft altijd gissen, maar het zal lucratief zijn.
 
Lekker spannend allemaal weer.
En vooral ook schijnheilig: illegaal sekswerken is niet strafbaar. Nee, maar ze nemen wel je geld en smartphone in beslag en al je gegevens zijn bekend bij alle overheidsinstanties die naar believen van die opgeslagen gegevens gebruik kunnen maken.
De kans dat veel van die dames over dat geld zelf kunnen beschikken of zelf antwoorden op "hun" smartphone lijkt me eerder erg gering. Dit is inderdaad de criminele onderbuik van onze hobby. Daaraan meewerken lijkt me niet verstandig.
 
Van een kant geef ik je gelijk. Van de andere kant is er geen voor de hand liggende oplossing. De prostitutie algeheel wordt steeds verder de grond in geboort. Dit doen de overheids instanties zelf.

Ik ken amateur dames, die zelf niet adverteren, maar juist op sexjobs reageren. Deze hebben bv 1 klantje van 100 piek per dag. Pikken dus mooi een extra mee van minimaal 500 euro per week.
Niks aan het handje, het zijn vrienden die op bezoek komen. Maar dit even terzijde.
 
Nou..
Wat ik HIER dus bij sowieso 3 panden weet, is dat die dus in handen zijn van deze 'organisatie', en die van origine Roemeense organisatie is op meerder vlakken actief..
Niet enkel prostitutie maar ook regulier werk..
Ze hebben inmiddels een 6/7 panden waar GEEN hypotheek op zit.. Hebben ze gewoon allang zelf of via een omweg afgerekend (zijn ook meestal compleet uitgeleefd en zal de prijs naar geweest zijn)
En daar zitten dan om beurten 'gewoon' werkvolk in of dvp's..
Soms zelfs gemixed.. Dwz overdag als de arbeiders weg zijn, word er gesext
S'avonds is het een B&B.. En zijn de dvp's elders of niet actief meer..
Als je als klant binnenkomt zijn de rolluiken dicht.. Staat bijvoorbeeld de politie of handhaving aan de deur, trekken ze die open, gooien ze een dekbed op het bed en is de werkkamer een slaapkamer..
Bijna altijd doet zo'n meisje open in trui en joggingbroek..
Maak dan maar eens hard, dat ze met sexwerk hun geld verdienen..
Ze zijn gewoon thuis terwijl 'hun' mannen werken zijn..
Geld boven een bepaald bedrag zal elders veilig gesteld worden of verstopt, zodat bij doorzoeken enkel een 2/300 in huis is..
Bovendien geloof ik nou niet echt dat het verstandig is om even de politie te verwittigen..
De gasten die op hun beurt geld krijgen van de meiden voor het onderdak..
Type groot, fors kaalgeschoren, rijdend in een Q7 /A8/5 serie..
Die moet je niet op de koffie hebben..
Heb het op de bouw zien gebeuren, dat een ventje dat voor zulke gasten rondliep als stucadoor in een ploeg.. Het ergens niet mee eens was over de telefoon..
Die kwamen ze toen ter plekke ook even opzoeken.. Namen ze mee in de kofferbak van een Passat.. Nooit meer terug gezien.. En NIEMAND zei iets..

Die onvergunde thuisontvangst alswel de handel in drugs/wapens/vals geld al dan niet vanuit het Oostblok krijgen ze NOOIT meer uitgebannen
Vraag zal altijd blijven.. En justitie heeft zichzelf (administratief) zoveel regels opgelegd dat onderzoek ernaar al een avontuur op zich is.
Bovendien wilde men in Brussel de grenzen toch open?.. 1 groot Europa etc..
There you go..
Overigens vind ik het dvp uit Oostblok gebeuren nog helemaal niet zo verkeerd..
Anders dan Coke and guns..
 
Lekker spannend allemaal weer.
Zeer gekleurd stuk inderdaad. Beter kunnen we niet verwachten van de hedendaagse journalistiek...

En vooral ook schijnheilig: illegaal sekswerken is niet strafbaar. Nee, maar ze nemen wel je geld en smartphone in beslag en al je gegevens zijn bekend bij alle overheidsinstanties die naar believen van die opgeslagen gegevens gebruik kunnen maken.
Dat klopt toch ook gewoon niet? Zwartwerken is altijd strafbaar, dvp of niet.
 
Laatst bewerkt:
Er is een juridisch meen ik verschil tussen strafbaar volgens de straf/zedenwet of dat je geen belasting betaald. Mogelijk volgt daar vanuit de fiscus dan nog een naheffing.
Klopt helemaal. Dames met een werkvergunning dragen netjes belasting af net zoals alle hardwerkende mensen in Nederland.

Zonder werkvergunning volgt een naheffing + 300% boete dacht ik ergens te hebben gelezen. Buitenlandse dames ontvangen veelal een waarschuwing en worden heengezonden. Voor NLse dames is dit een ander verhaal.
 
Dat klopt toch ook gewoon niet? Zwartwerken is altijd strafbaar, dvp of niet.
Ja precies en daarom vind ik al dat ach en wee over die 'zielige meisjes' dus zo hypocriet. Want ze moeten het eens wagen om de overheid niet mee te laten profiteren van het met hun eigen kut verdiende geld.
En dan draag je netjes af via de opting-in regeling, dan kan je het alsnog zelf uitzoeken tijdens een beroepsverbod onder het mom van corona.
 
Ja precies en daarom vind ik al dat ach en wee over die 'zielige meisjes' dus zo hypocriet. Want ze moeten het eens wagen om de overheid niet mee te laten profiteren van het met hun eigen kut verdiende geld.
En dan draag je netjes af via de opting-in regeling, dan kan je het alsnog zelf uitzoeken tijdens een beroepsverbod onder het mom van corona.
hahaha,,
vorig jaar samen met een concullega ,bij de burgemeester in een aangrenzende gemeente heel zijn tuin gedaan..zwembad veranderd ,patio aangelegd
toen we de offerte opgemaakt hadden en voor zijn voeten gooiden ,was het eerste wat hij zei..'goh dat word mooi'..
het 2e..'kan dat en dat ook zonder bon?'..blijkbaar had meneer nogal wat zwart geld waar hij vanaf moest..

hoe duurder het pak,hoe netter het taaltje ,hoe erger de meesten zijn...ik kijk echt NERGENS meer van op..
 
,,Overlast van blaffende honden durven mensen wel te melden, illegale prostitutie vaak niet."
De journalist criminaliseert graag door de prostitutie dreiging met geweld toe te dichten.

De werkplek van Sheila, Dominicaans van origine, enkel in het bezit van een Italiaanse ID-kaart en het Nederlands niet machtig.

Duizenden werknemers uit EU-landen in Nederland waarvan velen in de horeca werken en de Nederlandse taal niet machtig zijn.

"Sophie: ,,Meneer, ik ga uitleggen wat er nu gaat gebeuren. U krijgt een brief thuis waarin staat wat wij constateerden. Als we hier nog één keer terug moeten komen, en we weer het vermoeden van prostitutie hebben, kost u dat 5.000 euro."
Journalist, wat hebben de toezichthouders nu geconstateerd?

"Mee op pad: agent Ayden, in burger, niet zichtbaar bewapend maar wel een pistool op zijn heup." Voor de tweede maal prostitutie met geweld associëren.

"Hoe de afspraak bij Sheila tot stand is gekomen, mag niet naar buiten, dat zou verdere opsporing bemoeilijken. Laten we het erop houden dat Daan het lokaas is."
Wat een gewichtigdoenerij! Waarom mag dat niet in de krant genoemd worden wat al algemeen bekend is! Telefonische misleiding is overigens een veel te zwaar middel in een bestuurlijke controle; de politie of de toezichthouder moet zich aan de telefoon als zodanig bekend maken. Interventies die met bedrog beginnen brengen de boodschap over: "Deze overheid is niet te vertrouwen!"

"Het gesprek met haar wordt boven gevoerd, via een tolk praten Daan en Sophie met Sheila:. ,,Werkt u vrijwillig?" Tegen de tolk: ,,Vraag even of het wel goed gaat met haar gaat."

Ik zou dan vooral ook de impact van de interventie door toezichthouders en politie daarin betrekken.

"Maar sekswerkers als Sheila - die dus op illegale plekken opereren - zijn veelal kwetsbaar."
Veronderstellingen gebaseerd op frauduleuze misdaadstatistiek, vooroordelen en discriminatoire beoordelingen van afdrachten. Dus deze normaal in andere sectoren vinden en crimineel in de prostitutie.

"het voor heel veel overlast zorgt." Omdat er soms onfrisse figuren in de buurt rondhangen, spotters bijvoorbeeld die op wacht in de portiek staan."
Zij konden het overdrijven niet laten.

"Net zo belangrijk is de hulpvraag."
Het is maar de vraag of er bij opgedrongen hulpverlening daarvan sprake is.

"Of neem het huis, dichtbij het Pieter Vreedeplein, waar klanten aan de lopende band naar binnen gingen, om de vijf á tien minuten, honderd euro per klant. ,,En dan wil je niet weten hoeveel ze weer af moeten staan."
Hoe vaak kun je in een korte alinea de waarheid geweld aandoen?

"Toch is goed dat er een agent bij is, ze kwamen ook in huizen waar illegale wapens werden gevonden: van een stroomstootwapen of pepperspray tot een stiletto."
Voor de derde maal prostitutie met geweld associëren.

"Thuiswerken als sekswerker is toegestaan, maar dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals een inschrijving bij de KvK."

Pure pesterij en onterecht want thuisprostitutie is niet bedrijfsmatig en hoeft niet met een KvK-inschrijving gedaan te worden.

"De illegale sector werd eerder door de Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel (AVIM) gecontroleerd, maar sinds anderhalf jaar ligt die taak bij gemeenten. Die mogen er zelf een invulling aan geven."
Niet dat de controle door de politie zo professioneel is, maar met de overstap naar de gemeenten valt voor verdere verslechtering te vrezen. Zo'n journalist met de controles mee laten lopen is een bewuste keuze om de prostitutie negatief af te schilderen en het eigen werk waarop een hoop valt af te dwingen, maatschappelijk te rechtvaardigen. Ondermijningcontroles zijn teveel onderhevig aan modieuze en door media cultiveerde percepties en richten zich teveel op bepaalde sectoren zoals de prostitutie en laten andere totaal ongemoeid, zoals bijvoorbeeld de illegale airbnb-verhuur. Overigens wordt niet duidelijk of er verdiensten in beslag worden genomen.
 
Laatst bewerkt:
Omdat ik een bekende was kon ik vandaag zonder problemen langskomen, maar nieuwe cliënten gaan ze een stuk bedachtzamer mee om, politie agenten doen zich voor als klanten , en maken een afspraak om zo binnen te komen, we wisten dit al, maar nu van een dvp gehoord dat het ook daadwerkelijk gebeurt, ze Boa's ga eens boeven vangen.
 
Behalve in de krant zetten doen ze er verder niks mee..
De volgende dag zijn de dames weer aan het werk, vaak gewoon weer in hetzelfde pand.
De eigenaar van het pand krijgt toch wel een acceptgiro justitie in de bus van 2500 per sex werker.
De sex werker zelf een boete van rond de 200 euro, en in beslag nemen van contant geld in het pand.
Ik had een kort contact van een dvp die een inval heeft gehad.
 
In Tilburg blijft de zeden politie erg aktief naar sex werkers.

Bekijk bijlage 141250

Bekijk bijlage 141251
Heel goed. Als je als gemeente het thuiswerken voor iedereen een succes wil maken, dan is de keerzijde dat de illegale versie hard de kop ingedrukt moet worden. Goed dat ze daar werk van maken. Misschien een beetje dweilen met de kraan open, maar zichtbaar zijn met repressie en ingrijpen zal een deel wel te denken geven.
 
zichtbaar zijn met repressie en ingrijpen zal een deel wel te denken geven.
Ik denk van niet. een aantal vrouwen besluit dit werk te doen, uit financiële noodzaak. Ze weten dat er moeilijkheden van komen, dat ze misschien gepakt worden, hun paspoort kwijt raken, worden uitgewezen, weken in een detentiecentrum zitten, berooid thuiskomen, maar ook dat ze als het meezit zoveel kunnen verdienen en naar hun moeder sturen voor de kindertjes of de operatie van vader dat ze de heldin zijn van de familie.
Aan onze handhavers de keuze om aan de ellende die ze al meemaken nog een beetje of heel veel zorgen en pijn toe te voegen, of niet. Ze zijn er toch wel en zullen blijven komen.
 
Oud onderwerp: Hoi . Er is al meer dan 120 dagen geen bericht meer geplaatst in dit onderwerp.
Weet je zeker dat je reactie nog wel relevant is?
Terug
Bovenaan Onderaan