Grote controles bij massagesalons: zó gaat Arnhem de strijd aan met mensenhandel

Welkom op Girlsreview.nl

Lid worden van deze geweldige club? Minder reclame? Meld je nu aan!

Registreren

'Leven uit koffers met lingerie en condooms', Arnhem wil mensenhandel aanpakken



Slachtoffers komen veelal uit andere landen, beeld ter illustratie.


Slachtoffers komen veelal uit andere landen, beeld ter illustratie. © ANP
ARNHEM - Arnhem gaat de aanpak van mensenhandel verder intensiveren. Daar wordt 175.000 euro per jaar extra voor uitgetrokken. En dat blijkt nodig. Bij controles in zijn stad wordt in gezinswoningen in woonwijken 'een duistere wereld' aangetroffen, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in het plan. "Sekswerkers zonder binding met Arnhem of Nederland, die beperkt Engels spreken, samengepropt in één ruimte, levend uit koffers die gevuld zijn met lingerie en condooms."
Om dit soort seksuele uitbuiting aan te pakken worden onder meer verschillende mensen opgeleid die vanuit hun functie mogelijk dicht op dat soort zaken zitten. Seksuele uitbuiting moet namelijk veel meer worden gezien en gemeld, weet Marcouch. "Slachtoffers melden zich niet zelf, uit angst of omdat ze zichzelf niet zien als slachtoffer."

'Kunnen zich niet veilig wanen'

Ook wil de burgemeester barrières opwerpen door 'eisen te stellen aan arbeid, huisvesting en het sekswerk zelf'. "Waardoor het voor uitbuiters moeilijker wordt om in Arnhem zaken te doen. We controleren aangekondigd en onaangekondigd, zodat zij zich niet veilig kunnen wanen." Ook wordt opvang en bescherming geboden aan slachtoffers.
Naast de seksuele uitbuiting is er extra aandacht voor arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting. Voor al deze vormen kent de aanpak vier pijlers: voorkomen, signaleren, bestrijden en beschermen, legt Marcouch uit.
Cynisch genoeg is het voor velen in Nederland al snel beter dan in het land van herkomst
Om arbeidsuitbuiting tegen te gaan worden uitzendbureaus aangesproken op hun verantwoordelijkheid en laat de gemeente (arbeids-)migranten weten dat ze 'welkom zijn en recht hebben op een goed werkend leven hier'. Er wordt namelijk gewerkt onder het minimumloon en verbleven in veel te kleine kamers, ziet Marcouch. "We treffen arbeidsuitbuiting aan in woningen, in de horeca, in massagesalons en op bedrijventerreinen. Cynisch genoeg is het voor velen in Nederland al snel beter dan in het land van herkomst."

'Onder druk drugs verkopen'

Om criminele uitbuiting zichtbaar te maken, moet eerst duidelijk zijn dat iemand veel meer een slachtoffer is dan dader, staat in het actieplan. "Het gaat bijvoorbeeld om een tiener die onder druk van criminelen drugs verkoopt. Dat betekent dus een ander traject dan voor de doorgewinterde beroepscrimineel: we helpen deze mensen om uit hun situatie te komen en nieuw perspectief te vinden."
"Mensenhandel woekert veelal ongezien, maar veroorzaakt ongekend leed. Wij willen een uitbuitingsvrij Arnhem. Daar hebben we de Arnhemmers voor nodig, want zonder meldingen van oplettende burgers kunnen we het niet", roept de burgervader op.
Per 1 januari van dit jaar moest elke gemeente lokaal beleid hebben voor de aanpak van mensenhandel. Hoewel enkele weken te laat, is Arnhem de eerste gemeente in de regio die daar nu ook daadwerkelijk mee komt.
 
Premium AD

Grote controles bij massagesalons en flitsbezorgers en meer: zó gaat Arnhem de strijd aan met mensenhandel

ARNHEM - Arnhem scherpt de aanpak van mensenhandel voor de komende jaren aan. Met onder meer zeker twee grote controles per jaar bij bijvoorbeeld massagesalons of flitsbezorgers. Maar ook met weerbaarheidstrainingen voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Er komt 175.000 euro per jaar extra bij om uitbuiting van jongeren in de criminaliteit, sekswerkers en arbeidsmigranten tegen te gaan. Een 'uitbuitingsvrij' Arnhem. Dat is het ultieme doel.

Maar zover is het nog lang niet. Jaarlijks schrijft de politie volgens de gemeente Arnhem tien tot vijftien rapporten over seksinrichtingen zonder vergunning, waar veelal buitenlandse vrouwen zonder Nederlands adres worden ontdekt.

In de Gelderse hoofdstad wonen 1770 jongeren die een grote kans hebben in de drugscriminaliteit te belanden, tonen cijfers van platform Zicht op Ondermijning die RTL Nieuws op een rijtje zette. Arbeidsmigranten vormen een steeds groter deel van de Arnhemse daklozen.

'Zorgwekkend'

En dan blijven veel slachtoffers van allerlei soorten mensenhandel nog buiten beeld. Iets wat Arnhem 'zorgwekkend' vindt. ,,Mensen die zijn uitgebuit voelen zich geen slachtoffers, doordat zij vroeger nog slechter af waren. Dat is onverdraaglijk", zegt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem in een verklaring.
De gemeente stelt zelf vast dat tot voor kort vooral aandacht uitging naar seksuele uitbuiting. De coronapandemie, waarin nieuwe slachtoffers aan het licht kwamen, verontrustende rapporten en controles bij panden waar sprake is van overlast, zouden nopen tot een overkoepelend plan om mensenhandel aan te pakken. Dat ligt er nu.

Weerbaarheidstrainingen

De bedoeling is voort te borduren op eerdere acties. Zo krijgen Oekraïense vluchtelingen bij hun komst informatie over hun rechten en plichten op werkgebied. Weerbaarheidstrainingen moeten voorkomen dat mensen met een licht verstandelijke beperking ten prooi vallen aan criminelen, die hun bankrekeningen willen gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Een zogenoemde ketenregisseur van de gemeente bewaart het overzicht over alle initiatieven.

Richting 2026 wil Arnhem minimaal twee keer per jaar een grote controle houden, met onder meer de politie en arbeidsinspectie, bij sectoren waar mensenhandel sneller op de loer ligt. Denk aan plekken voor sekswerk, massagesalons en flitsbezorgers. Verder moeten panden waar overlast heerst zeker zes keer per jaar een bezoek krijgen, en moet mensenhandel een vast onderdeel worden van inspecties bij horecagelegenheden.
Een andere belangrijke stap is de realisatie van een 'overweeghuis' in Weurt. Daar kunnen sekswerkers uit Nijmegen en Arnhem die vastlopen of te maken hebben met dwang in rust over hun toekomst nadenken. ,,Signaleren, melden en de misdaden vóór zijn, is het meest effectief", stelt Marcouch.
 
Oud onderwerp: Hoi . Er is al meer dan 120 dagen geen bericht meer geplaatst in dit onderwerp.
Weet je zeker dat je reactie nog wel relevant is?
Terug
Bovenaan Onderaan