Gedoe rondom huisvesting sekswerkers: Illegale prostitutie of niet.

Welkom op Girlsreview.nl

Lid worden van deze geweldige club? Minder reclame? Meld je nu aan!

Registreren

f4fun

Stamgast
776
02/08/21
9.620
15
Bron: nu.nl en bndestem.nl

Huisbazen die in Breda sekswerkers onderdak verlenen, krijgen te maken met fikse dwangsommen. Dat vinden ze onterecht. 'Wanneer de gemeente maar hard genoeg 'illegale prostitutie' roept, dan is het blijkbaar waar.'

"Hier wordt zonder één splinter bewijs gesteld dat er hordes hoerenlopers over de vloer komen. Ja, toedeledokie… Als het zo moet, dan is het einde oefening."
Sacha Namjesky is klaar met de gemeente Breda. Die wil dat zijn cliënt, de eigenaar van een pand aan de Delpratsingel, 10.000 euro aan dwangsommen betaalt.

Dat is omdat hij daar illegale prostitutie zou hebben toegelaten. Maar volgens Namjesky is dat verwijt gebaseerd op niets meer dan vage vermoedens, veronderstellingen en aannames. Dat zegt de advocaat tijdens een zitting van de Adviescommissie Bezwaarschriften van de gemeente Breda.
Toch vindt de gemeente dat er genoeg bewijs is van illegale prostitutie. Om te beginnen omdat de dames die in een van de studio's aan de Delpratsingel zijn aangetroffen hebben toegegeven dat ze als sekswerker aan de slag waren, nadat ze online hadden afgesproken via de website Kinky.nl. "Ze doen dat werk al jaren en ontkennen niet dat ze het doen om makkelijk geld te verdienen", aldus een ambtenaar.

Geen paspoortcontrole
Dat is op zich niet verboden, maar dan moet de prostitutie wel plaatsvinden in de eigen woning: "In dit geval is gebruik gemaakt van een gehuurde kamer. Dus is er sprake van bedrijfsmatig handelen door de eigenaar van de panden. Dat is wél verboden."
Wat de huisbaas ook wordt aangerekend, is dat hij de paspoorten van zijn huurders niet controleert en niets doet om te voorkomen dat klanten zijn pand in en uit lopen.
Het stoort Namjesky dat de gemeente zich baseert op verklaringen die in zijn ogen boterzacht zijn. "Er wordt helemaal niets bewezen", zegt hij. "Maar wanneer de gemeente maar hard genoeg 'illegale prostitutie' roept, dan is het blijkbaar waar. Ik noem dat willekeur."

Opvang van dakloze vrouw
De eigenaar van het pand aan de Delpratsingel is niet de enige die door het stadsbestuur wordt aangepakt vanwege het mogelijk maken van illegale prostitutie. Ook een huurder van een flat aan de Cypresstraat heeft om die reden een dwangsom van 5000 euro gekregen.
Geheel ten onrechte, zegt zijn advocaat Paul Groenhuis. Hij vertelt dat de vrouw die in het appartement in Tuinzigt door een boa is aangetroffen, zes maanden eerder door zijn cliënt in huis is genomen omdat ze dakloos was.
"Hij is verbonden aan een kerk. Als die een beroep op je doet om hulp te verlenen, dan doe je dat", aldus Groenhuis. Hij wijst er ook op dat de huurder vanwege zijn werk als kok vaak afwezig was. Daarom kan hij niet verantwoordelijk worden gesteld voor alles wat er in zijn afwezigheid gebeurt.
Bovendien heeft de Bredanaar geen enkele vergoeding gekregen van de dakloze vrouw: "Terwijl je daar normaal het enorme bedrag van 900 euro per week voor kan vragen."

Google Translate
Groenhuis vindt het verder een slechte zaak dat er bij het ondervragen van de buitenlandse sekswerker gebruik is gemaakt van Google Translate. "Het lukte niet om een goede tolk te vinden, dus is daar gebruik van gemaakt. Maar eerder heeft een rechter al beslist dat Google Translate onbetrouwbaar is. Er is meer nodig om belangrijke vragen te stellen."
Toch blijft de gemeente op haar standpunt: er was sprake van illegale prostitutie' . En niet alleen omdat de dame in kwestie 'schamel gekleed' de deur open deed. Uiteindelijk had de Bredanaar toezicht moeten houden op zijn dakloze gast: "Daar ben je als huurder tenslotte verantwoordelijk voor."
 
Terug
Bovenaan Onderaan